شعر شناسی ادبیات فارسی

سید محسن سادات خلردی

شعر شناسی ادبیات فارسی

سید محسن سادات خلردی

پدیده‌هایی که سازنده خیال شاعرند، به نحو برجسته‌ای  در القاء حالات عاطفی خاص، مؤثرند. مثلاً آبشار، چشمه، گل ، غنچه و باران تداعی کنندة شور و شعف هستند در حالی که شب، زمستان، کابوس، و ... با فضای ترس و اختناق تناسب دارند و کوه، صخره، آسمان و گردباد، در انسان حسی حماسی بر می‌انگیزند.

 

اگر شاعر عناصر خیال را به تناسب زمینة محتوایی سخن انتخاب کند، طبیعتاً در شعرش هماهنگی و زیبایی بیشتری می‌توان یافت و به تبع آن، تأثیر بیشتر و ماندگارتر.

 

*صورتهای خیال

قلمرو تخیل در شعر بسیار گسترده‌ است و همین، اهل ادب را ناچار کرده که اشکال گوناگون آن را در شاخه‌های مختلفی گنجانده و جدا جدا بررسی‌کنند.

 

البته قدمای ما در این تقسیم‌بندی‌ها و جدول‌سازی‌ها زیاده روی کرده و به جای بحث در ارزش هنری صورتهای خیال، بیشتر توان خود را صرف ایجاد شاخه‌ها و اصطلاحاتی کرده‌اند که گاه کمترین ارزش هنری‌ای ندارند.

 

ما این تقسیم‌بندی‌ها  را تا حدی که به ارزیابی هنری صورتهای خیال کمک می‌کنند، مطرح می کنیم و بس، از تشبیه شروع خواهیم کرد که مادر بسیاری از صورتهای خیال است.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.