شعر شناسی ادبیات فارسی

سید محسن سادات خلردی

شعر شناسی ادبیات فارسی

سید محسن سادات خلردی

1 – رعایت درستی و سلامتی قافیه  ، ردیف ، وزن  و دیگر شرایط تعریف شده برای انواع    قالب های شعری  ، که تعریف آنها در صفحات پیشین آمده است .

2 – برخورداری مطلوب از آرایه ها و صنایع شعری که به زیبایی و تأثیر شعر،‌ کمک شایانی می‌کنند .

3 -  برخورداری از بیان غیر مستقیم و هنری:

به  تجربه و سابقه در همه هنرها ثابت شده است که بنا به ذات هنر و همچنین برای رعایت شعور و درک مخاطبین هر اثر هنری  ، شایسته است که برای ارائه هر موضوعی در هر شعری ، بیانی غیر مستقیم پیش گرفت تا تأثیر آن بیشتر و ماندگارپتر شود .

البته این غیر مستقیم گویی بایستی همراه با نشاندن نشانه هایی نزدیک به موضوع اشارات و (اسامی و اصطلاحات  پیرامون موضوع ) در خلال شعر باشد تا اثر به ورطه ابهام نیفتد.

 

برای نمونه به این غزل از « محمد رضا محمدی نیکو » توجه کنیم تا چگونه با بیانی غیر مستقیم  ، شروع شده و چگونه به مرور نشانه های پیرامونی موضوع ،‌ به مدد شعور و فهم مخاطب آمده و او را در مدار زیبایی های این اثر قرار داده  و خط و تاثیر آن را عمیق و عمیق تر می کند ؛ تا آخر غزل که پایانی هنرمندانه تر و نهایی می یابد :

 

ای که پیچید شبی در دل این کوچه صدایت

یک جهان پنجره بیدار شد  از بانگ رسایت

همرهانت صفی از آینه بودند و خوش آن روز

که درخشید خدا در همۀ آینه هایت

عطش و آتش و تنهایی و شمشیر ، شهادت

خبری مختصر از خاطرۀ کرب و بلایت

کاش بودیم و سرو دیده و دستی چو ابالفضل

می فشاندیم سبکتر ز کفی آب به پایت

تا قیامت همه جا محشر کبرای تو برپاست

ای شب تار عدم، شام غریبان عزایت

از فراسوی ازل تا ابد ،  ای حلق بریده

می رود دایره در دایره پژواک صدایت

 

واقعاً آیا بخشی از لطف این غزل، مدیون بیان غیر مستقیم بیت اول و دوم نیست؟

 

4- رعایت هماهنگی و تناسب بین لحن و زبان شعر با موضوع مورد نظر:

این تناسب، عامل ظریف اما بسیار مهمی در موفق بودن شعر است. به عبارت دیگر، اگر مثلاً برای به شعر کشیدن یک اتفاق حماسی، کلمات و لحن بیان شاعر، حماسی و پر طنین نباشد ،‌ مطمئناً نتیجه کار او موفق نخواهد بود.

در رهگذر مثال، بهتر است تناسب زبان و لحن را در تلفیق مفهوم حماسی « رشادت حضرت ابالفضل (علیه السلام) » و مفهوم عاطفی «تشنگی کودکان حرم حسینی» در شعر «راز رشید» از سید حسن حسینی ببینیم:

 

به گونه ی ماه

نامت زبانزد آسمانها بود

و پیمان برادری ات با جبل نور

چون آیه های جهاد

محکم

 

تو آن راز رشیدی

که روزی فرات

بر لبت آورد

و ساعتی بعد

در باران متواتر پولاد

بریده بریده

افشا شدی

و باد

تو را به مشام خیمه گاه

در میان نهاد

و انتظار در بهت کودکانۀ حرم

طولانی شد

تو آن راز رشیدی

که روزی فرات

برلبت آورد

 

برلبت آورد

و کنار درک تو

کوه از کمر شکست ...

 

و اینک یک رباعی دیگر از همان شاعر ، با همان ساختار و توجه به تناسب زبان و لحن شعر با محتوای اثر:

کس چون تو طریق پاکبازی نگرفت

با زخم ،‌ نشان سرفرازی نگرفت

پیش از تو دلاورا کسی چون تو شگفت

حیثیّت مرگ را به بازی نگرفت

 

بنابراین فضاهای متفاوت عاطفی نظیر سوز و شفقت، شهامت و شجاعت، مدح و مفاخره، شور و حماسه، نفرت و انزجار و ....، کلمات و ترکیبات و اصطلاحات (زبان) و لحن مناسب خود را می طلبند که بایستی هم در سرودن شعر برای هر موضوع و هم در انتخاب شعر برای خواندن ،  رعایت شود.

 

5 – نگاه نو و زاویۀ دید شخصی:

مقلد صرف نبودن در کار سرایش و پرهیز از تکرار تصاویر شعری دیگر شاعران، ‌امر بسیار مهمی است برای تضمین توفیق یک شعر. به عبارت دیگر این همان « نگاه »‌ است که بایستی مختصّ هر شاعر و حاصل تلاش او برای توجه به موضوعات مشترک بین شاعران و نتیجه دید و برداشت تصویری خاص خود او از رویداد یا موضوعی باشد که دیگران هم به آن رویداد و موضوع از نگاه خود قبلاً پرداخته اند .

 

برای وضوح بیشتر این نکته ،‌ مثالی از نگاه مهدی رحیمی ، از شاعران معاصر ، به حادثۀ شهادت فرزند شش ماهه حسین بن علی (علیه السلام) در فاجعۀ کربلا ،  می آوردیم که بارها و بارها دیگر شاعران هم به آن پرداخته اند ولی نه با این نگاه و لطافت :

 

دستان لطیف عشق ، خونخواه تو شد

خورشید، خجالت‌زدۀ آه تو شد

آنقدر نمک ز نبض لبخندت ریخت

تا تیر نمک گیر گلوگاه تو شد

 

6 – غنی بودن شعر از منظر فکری :

توجه به پیام اصلی حرکت سید الشهدا (علیه السلام) وهمچنین  سیرۀ رفتاری و گفتاری سایر امامان معصوم (علیهم السلام) و پرهیز از خرافه گرایی ، بزرگ نمایی هایی بی دلیل و پرداختن فراوان و مکرّر به حاشیه هایی کم ارزش ، از موارد بسیار مهمی هستند که چه در کار سرود اشعار برای ائمه اطهار (علیهم السلام) و چه در امر انتخاب شعر و نوحه برای ارائه در مجالس و محافلی که به یاد و نام ایشان برقرار شده ، بایستی لحاظ شوند. به گونه ای که از ائمه طاهرین (علیهم السلام)  ، چهره ای متوکّل به خداوند ، متفکّر و منطقی ،‌عمل گرا ، بصیر ، صبور و اخلاقمند  ، شجاع و رئوف و ... برای الگو سازی و تأثیر پذیری ارائه دهیم تا ثمرهّ کار ، حُبّ و احساس صرف نباشد و مخاطب ، اصطلاحاً با دستی پر و بصیرتی مضاعف برای بکار بردن دستاورد آن در زندگی امروزش  ، مجلس را ترک گوید .

  • اما مرحلۀ بعد نیز از اهمیت به سزایی بر خوردار است و آن هم مرحلۀ انتقال مطلب به مخاطب است که در این مرحله نیز ، شایسته است نکات ذیل مورد توجه کافی قرار گیرد:

 

1 – مناسب خوانی و انتخاب شعرهای خوب و ممتاز در راستای موضوع مورد نظر ،  با لحاظ شش نکتۀ ذکر شده در سطرهای قبل .

2 – تشخیص و رعایت لحن مخصوص هر شعر در هنگام ارائه آن به مجلس و مخاطب .

 3 – درک درست هر شعر و تلفظ صحیح کلمات برای انتقال درست معنا به مخاطب .

4 -  رعایت وزن درست هر شعر در موقع ادای آن .

 

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.